facebook vimeo

Vertaalwedstrijd

Nederland Vertaalt 2020 - Vertaalwedstrijd

17 januari - 17 maart 2020

Om het belang van goed vertalen te onderstrepen en onder de aandacht te brengen van een breed publiek heeft Verstegen & Stigter in 2016 in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland Vertaalt opgezet.

Nederland Vertaalt bestaat uit een vertaalwedstrijd in samenwerking met de NRC, Nederland Vertaalt Junior en De Vertaaldag. Daarnaast verzorgt Nederland Vertaalt een nieuwe wekelijkse vertaalrubriek in de Scheurkalender van het Genootschap Onze Taal.

>> SCHEURKALENDER GENOOTSCHAP ONZE TAAL

De vertaalwedstrijd van de tiende editie van Nederland Vertaalt gaat op 17 januari 2020 van start met de publicatie van vier vertaalopgaven in de NRC en op de website van Nederland Vertaalt. Het gaat om gedichten en songteksten in het Engels, Frans, Duits en Spaans en een Nederlands gedicht dat naar het Engels moet woden vertaald. Scholieren worden opgeroepen mee te doen met de vertaalopgaven Engels-Nederlands en Nederlands-Engels. Een GRATIS LESBRIEF ter ondersteuning is binnenkort hier te downloaden.

Per taal is een vakjury benoemd. De jury let bij de beoordeling van de vertalingen op:
• effectiviteit van de vertaling;
• creativiteit en originaliteit;
• handhaving van rijmschema en metrum (en bij songteksten ‘zingbaarheid’) mits
   dit niet ten koste gaat van de betekenis.

De inzendtermijn sluit op 17 maart.
De deelnamevoorwaarden vindt u hier.

In het verlengde van de vertaalwedstrijd vindt op zaterdag 16 mei 2019 de Vertaaldag plaats, in het Academiegebouw in Utrecht.
Meer over de Vertaaldag leest u hier.

Nederland Vertaalt wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en NRC. Met dank aan Genootschap Onze Taal.