Historie - 2010

Paradisolezingen

de serie Vooruit met de wetenschap – blauwdruk van de toekomst

  • januari – mei 2010 Paradiso, Amsterdam

Sneller rekenen, langer leven, betere medicijnen – het zijn maar enkele van de wetenschappelijke beloften voor de toekomst. Ook het verre verleden krijgt telkens nieuwe contouren vanuit universiteiten en laboratoria. In de Paradisolezingen 2010 schetsten acht bekroonde wetenschappers een blauwdruk van de toekomst.

  • Chemicus Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen) sprak over de kunst om klein te bouwen; 
  • Biologisch psychologe Dorret Boomsma (VU Amsterdam) ging in op gedragsgenetica en psychische stoornissen aan de hand van tweelingenonderzoek;
  • Nanofysicus Leo Kouwenhoven (TU Delft) hield een lezing over de wondere wereld van de quantummechanica;
  • Moleculair biogeochemicus Jaap Sinninghe Damsté (NIOZ/Universiteit Utrecht) besprak hoe oerbacteriën helpen om klimaatvoorspellingen te doen;
  • Cognitief neurowetenschapper Peter Hagoort (Radboud Universiteit Nijmegen) ging in gesprek met ons brein;
  • Steven Lamberts (inwendige geneeskunde Erasmus Universiteit Rotterdam) hield een lezing over succesvol ouder worden;
  • Theoretisch natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft (Universiteit Utrecht) sprak over science fiction en echte wetenschap;
  • Archeoloog Wil Roebroeks (Universiteit Leiden) reconstrueerde het leven van de vroege mens.
Flyer
Inventarisatie prijzen regieorgaan geesteswetenschappen
  • april/mei 2010
Als uitvloeisel van het rapport Duurzame Geesteswetenschappen van de commissie Nationaal Plan Toekomst Geesteswetenschappen (Commissie-Cohen) heeft de Minister van OCW per 1 april 2009 het Regieorgaan Geesteswetenschappen ingesteld. Het Regieorgaan heeft als taak voorstellen van de faculteiten geesteswetenschappen te beoordelen.

Parallel aan het proces van planontwikkeling door de faculteiten heeft het Regieorgaan een aantal studies laten uitvoeren die de interne gedachtevorming van de commissie hebben gediend. Een van die studies betrof prijzen in de geesteswetenschappen. Op verzoek van Frits van Oostrom, voorzitter Regieorgaan, heeft Verstegen & Stigter een inventarisatie gemaakt van de Nederlandse en buitenlandse prijzen op het gebied van de geesteswetenschappen.
Prijzenpalet Hollandsche Maatschappij
  • februari - mei 2010

Sinds haar oprichting in 1752 zet de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) zich in om wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Daartoe heeft de KHMW in de loop der jaren een waaier aan aktiviteiten ontwikkeld. Naast onder meer lezingen, prijsvragen en conferenties, vormen de prijzen die de KHMW uitgeeft van oudsher een van de belangrijkste pijlers van de Maatschappij.
 

Gegeven het belang dat binnen de KHMW gehecht wordt aan de prijzen die door de Maatschappij worden uitgegeven, en gegeven het feit dat het beleid rond de uitreiking van de prijzen sinds jaar en dag onveranderd is gebleven, achtte het bestuur van de KHMW het zinnig om het 'prijzenpalet' grondig onder de loep te nemen.

Hiertoe heeft het bestuur een commissie aangesteld. Deze commissie werd voorgezeten door prof.dr. Frits van Oostrom (Universiteitshoogleraar Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht; voormalig President KNAW) en bestond verder uit prof.dr. Pearl Dykstra (Hoogleraar Empirische Sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam, en Bijzonder Hoogleraar Verwantschapsdemografie, Universiteit Utrecht), prof. dr. ir. Wim Van Saarloos (Directeur Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie FOM) en ir. Rein Willems (Lid Eerste Kamer der Staten-Generaal; voorheen President-Directeur Shell Nederland). In het commissierapport werden vragen beanwoord over onder meer het prijzenbeleid, het bereik, het jurywerk en de publiciteit. De commissie heeft aan de hand hiervan een aantal aanbevelingen geformuleerd.

​​​​​​​Het commissiesecretariaat, de opzet van het onderzoek en de uitvoering waren toevertrouwd aan Verstegen & Stigter.

Nihilisme – Arnon Grunberg in gesprek met Joop Goudsblom
  • 04 juni 2010, SPUI25, Amsterdam
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Op maandag 23 november 2009 was Arnon Grunberg hoofdgast tijdens de eerste aflevering van Favorieten in de Goudfazant. De kern van het programma in Hotel de Goudfazant was een gesprek over nihilisme tussen Grunberg en de door hem bewonderde socioloog Joop Goudsblom. Die avond raakten zij niet uitgepraat over het onderwerp – alle reden dus voor een vervolggesprek, dat zonder voorkennis kan worden gevolgd. Immers: "iedereen is een nihilist, maar sommigen weten het nog niet," Aldus Goudsblom.

Het tweegesprek van Arnon Grunberg en Joop Goudsblom op vrijdagavond 4 juni werd gepresenteerd door Verstegen & Stigter culturele projecten in samenwerking met Academisch-cultureel centrum SPUI25.

KWO prijs – tafeldiscussies en prijsuitreiking
  • dinsdag 07 december 2010, Kasteel de Vanenburg, Putten

Op dinsdag 7 december 2010 vond in Kasteel de Vanenburg te Putten de uitreiking van de KWO-prijs plaats. KWF Kankerbestrijding greep de gelegenheid aan om wetenschappers, bestuurders, specialisten, patiënten, verzekeraars, beleidsmakers, vertegenwoordigers uit farmaceutische industrie e.a. gelegenheid te bieden met elkaar van gedachten te wisselen over de strijd tegen kanker. Het discours was bedoeld om deze strijd van nieuwe impulsen te voorzien. Verstegen & Stigter ontwierp en organiseerde voor het KWF een programma in twee delen: tafeldiscussies en prijsuitreiking. Het overkoepelende thema was Hoe Beter – kwaliteit van kankerzorg onder de loep.
De dagvoorzitter was Paul Rosenmöller.
 

Het thema werd op 7 december van verschillende kanten onder de loep genomen. Er waren drie subthema's: Kwaliteit in beeld, Kwaliteit in actie en Kwaliteit in onderzoek. 120 genodigden namen deel aan de tafeldiscussies. Ton Hanselaar, directeur van KWF Kankerbestrijding, sprak een welkomstwoord. Architect Wytze Patijn belichtte de relatie zorg en architectuur. Cabaretier en tekstschrijver Hans Dorrestijn verzorgde een muzikaal intermezzo.

De prijsuitreiking, aan het eind van de middag, werd door de 120 discussianten en nog eens 150 extra genodigden bijgewoond. De KWO-prijs 2010 kende drie laureaten: de topwetenschappers Cees Melief, Carl Figdor en Flora van Leeuwen. De prijzen werden uitgereikt door KNAW-president Robbert Dijkgraaf. Naar aanleiding van dit evenement heeft KWF Kankerbestrijding een paar maanden later aan Verstegen & Stigter gevraagd een workshop te geven met als titel Hoe zet je succesvol een evenement op?

Favorieten in de Goudfazant Ian Buruma
  • maandag 12 april 2010, Restaurant Hotel de Goudfazant

Op maandag 12 april was de journalist, schrijver en sinoloog Ian Buruma de hoofdgast van de tweede aflevering van Favorieten in de Goudfazant. De ideale maandagavond van Ian Buruma bestond uit een tweegesprek met fotograaf Willem Diepraam en een maaltijd met kreeftensoep gevolgd door parelhoen, opgeluisterd door een optreden van cabaretière Funda Müjde en het Rubens Quartet.
 

Het gesprek van Ian Buruma met fotograaf/verzamelaar Willem Diepraam was getiteld Avontuurlijk kijken – schots en scheef door de fotografie. Onder de titel Turkomania was er een optreden van cabaretière en columniste Funda Müjde en het Rubens Quartet (met gedichten van Yunus Emre en Nazim Hikmet en het strijkkwartet nr. 1, op. 27 van Ahmed Adnan Saygun).

​​​​​​​Met dank aan: Restaurant Hotel de Goudfazant, JACOT Audiovisueel, het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, en de Volkskrant.

Flyer
Nederland Vertaalt 2010
  • 6 maart 2011

Vertaaldag

De Martinus Nijhoff Prijs 2010 werd door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan Riet de Jong-Goosens voor haar vertalingen van Zuid-Afrikaanse literatuur. De Martinus Nijhoff Prijs 2011 ging naar Piet Schrijvers voor zijn vertalingen uit het Latijn. In de aanloop naar de uitreiking van beide prijzen werd de landelijke vertaalmanifestatie Nederland Vertaalt voor de eerste keer georganiseerd. De manifestatie bestond uit een vertaalwedstrijd in samenwerking met de Volkskrant, een vertaalprijsvraag voor scholieren en een vertaaldag met vertaalworkshops op 6 maart 2011 in het Muziekgebouw aan 't IJ.
 

De scholierenprijsvraag kende twee opgaven: vertaal het gedicht This Be The Verse van Philip Larkin en/of de songtekst Smells Like Teen Spirit van Nirvana uit het Engels naar het Nederlands. Voor de vertaalwedstrijd werden wedstrijdopgaven gepubliceerd in de Volkskrant. Het ging om de songteksten House Of The Rising Sun (trad., vooral bekend in de uitvoering van The Animals) voor Engels, La Vie en Rose (Edith Piaf) voor Frans en Slippers van Satyn (Amanda Strydom) voor het Afrikaans, het gedicht Distanz und ein bestimmtes Licht van Silke Scheuermann voor Duits, en een fragment uit de Carmina Burana voor het Latijn.
 

Deskundige juryleden beoordeelden de honderden inzendingen en selecteerden per taal vijf vertalingen. De genomineerde vertalers werden uitgenodigd voor de Vertaaldag. Dagvoorzitter was auteur Naema Tahir. In workshops werden de vertaalopgaven besproken onder leiding van de jury's, waarna bekend werd gemaakt welke scholieren en Volkskrantlezers de beste vertalingen hadden gemaakt. De laureaten van de Martinus Nijhoff Prijs werden geëerd met een lezing door auteur Marlene van Niekerk en een voordracht door acteur Hugo Koolschijn.

>> lees meer

Nederland Vertaalt
De Avond van Wetenschap & Maatschappij 2010
  • maandag 1 november 2010

De elfde Avond van Wetenschap & Maatschappij werd gehouden in de Ridderzaal, Den Haag. Tijdens de Avond gaan Nederlandse toponderzoekers over actuele thema's in gesprek met prominente vertegenwoordigers uit andere sectoren van de maatschappij. Het overkoepelende thema was Naar een ideale samenleving – hoe wetenschap kan bijdragen aan het geluk in de maatschappij. Aan de 25 tafels werd gesproken over onder meer individueel geluk, onzekerheden in hoogwaterstanden, de kracht van verhalen, duurzame technologie, rampen, vooroordelen, intelligent vervoer, de struggle for life, het marktisme en DNA.
 

Drs. Dirk Jan van den Berg (collegevoorzitter TU Delft) opende de avond uit naam van de hoofdsponsor van de Avond, de 3TU.federatie. Keynote spreker prof.dr.ir. Louise Fresco (universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht) hield een lezing getiteld Romantische idealen van schaarste en overvloed. Aan het eind van de avond werd de Huibregtsenprijs 2010 uitgereikt aan prof. dr. Nico Roymans (VU-onderzoeksinstituut CLUE) voor zijn onderzoek naar de biografie van het Zuid-Nederlandse cultuurlandschap. De staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra reikte een cheque van € 25.000,- en een bronzen sculptuur uit aan Nico Roymans.
 

>> lees meer

Ridderzaal

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven