facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezingen 2022

zaterdag 01 januari 2022, Paradiso Amsterdam

DE VOORSPELLING – MODELLEN VOOR DE WERELD VAN MORGEN

De nieuwe serie is getiteld ‘De Voorspelling’. Acht toonaangevende wetenschappers presenteren hun modellen voor de wereld van morgen op uiteenlopende terreinen van wetenschap: informatica, astronomie, geowetenschappen, biofysica, luchtvaarttechnologie, deeltjesfysica, en neurale netwerken.

PROGRAMMA 

  1. zondag 30 januari 2022

Prof. dr. Peter M.A. Sloot (hoogleraar Complexe Systemen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam )

De richting van de Tijd

Hoe complexe systemen de toekomst voorspellen

>> lees meer 

  1. zondag 13 februari 2022

Prof. dr. Heino D.E. Falcke (hoogleraar Radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen)

Een staarwedstrijd met zwarte gaten

Op reis door de kosmos

We maken een reis door de kosmos naar de donkerste uithoeken van het universum. Zwarte gaten markeren het einde van ruimte en tijd, waar licht verdwijnt en onze kennis van de natuurkundige wetten op de proef gesteld wordt. Eindelijk kunnen we ze zien, en we leren meer over deze zwaargewichten, en onszelf, dan ooit tevoren.

>> lees meer 

  1. zondag 6 maart 2022

Prof. dr. Maarten G. Kleinhans (hoogleraar Biogeomorfologie van rivieren en estuaria aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht)

Rivieren in het lab

Wat een experiment vertelt over risico’s en verdrinkende delta’s op Aarde en Mars.

Meer dan honderd delta’s op planeet Mars vertellen hoe een kletsnatte planeet gortdroog werd. De jongste robot op Mars, de Perseverance, is geland naast zo’n delta. Hoe deze delta zich ooit gevormd heeft, blijkt uit experimenten met rivieren en delta’s op schaal in het laboratorium. Veel Martiaanse delta’s verdronken rap en hebben maar kort bestaan. De meeste bewoonde delta’s op Aarde zijn eveneens gevormd in een periode van zeespiegelstijging. Toch is toekomstige zeespiegelstijgin een levensgrote bedreiging voor de mensheid. Experimenten laten zien dat het tij op sommige plaatsen nog gekeerd kan worden, en waarom natuurlijke vegetatie aan de kust van vitaal belang is.

>> lees meer 

  1. zondag 27 maart 2022

Prof. dr. Nynke H. Dekker (hoogleraar Moleculaire biofysica aan het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft)

Hoe maak je een kopie van een genoom?

Over het filmen van moleculaire kopieerapparaten in actie.

>> lees meer 

  1. zondag 10 april 2022

Prof. dr. Marcel H.M. Merk (hoogleraar Science and Engineering aan de Universiteit Maastricht, bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen aan de VU Amsterdam, programmaleider LHCb op Nikhef )

Voorbij het standaardmodel?

Over Beauty-deeltjes, de Flavour-puzzel en een nieuwe fundamentele kracht

De fundamentele bouwstenen van materie blijken voor te komen in drie soorten ‘flavour’-deeltjes die identieke krachten voelen. Het standaardmodel van elementaire deeltjes geeft geen antwoord op de vragen: ‘Waarom juist drie soorten deeltjes?’ en ‘Wat is er met antimaterie-deeltjes gebeurd?’

Het oplossen van deze zogenoemde flavourpuzzel is het doel van het LHCb-experiment op CERN. Recentelijk zijn metingen gedaan die duiden op het bestaan van een nieuwe natuurkracht die juist níet identiek lijkt voor de verschillende deeltjes. Een dergelijke natuurkracht biedt een nieuwe blik op de natuurkunde tijdens de eerste miljardste seconde van het bestaan van het universum.

>> lees meer 

  1. zondag 8 mei 2022

Prof. dr. ir. David Lentink (hoogleraar Luchtvaarttechnologie, Zoölogie en Robotica, Rijksuniversiteit Groningen)

De kunst van het vliegen

Kolibri’s, vleermuizen en bromvliegen als biomechanische modellen voor robots, drones en vliegtuigen

>> lees meer 

  1. zondag 29 mei 2022

Prof. dr. Amina Helmi (hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg, aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen)

Rugby in de Melkweg

Voorspellingen over de toekomst en het verleden van sterrenstelsels

We vermoedden lange tijd dat sterrenstelsels groeien door botsingen en samensmeltingen met andere stelsels, maar klopt dat wel? Hoe ging dat in de praktijk? En wat staat ons nog te wachten?

>> lees meer 

  1. zondag 19 juni 222

Prof. dr. Sander M. Bohte (hoogleraar Cognitive Computational Neuroscience aan de UvA, en hoogleraar Biologically Inspired Neural Computation aan de Rijksuniversiteit Groningen)

Kijken in de ziel van AI

Over het brein als computer

Moderne Artificial Intelligence (AI) is sterk geïnspireerd op het functioneren van het brein. Maar hoe werkt het brein eigenlijk? Of, preciezer, hoe is ons brein in staat om intelligent gedrag te genereren? En wat bedoelen we eigenlijk met ‘intelligent gedrag’? In zijn Paradisolezing gaat Sander Bohte in op de vraag hoe de honderden miljarden cellen in ons brein in staat zijn om intelligent gedrag te leren en uit te voeren. Hij gaat daarbij in op de overeenkomsten met een computer, maar ook op de verschillen en hoe deze verschillen nieuwe inzichten bieden voor slimmere AI en energie-zuinigere computers.

>> lees meer