facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 8 - Hans de Kroon

zondag 14 juni 2020, Paradiso Amsterdam

"Verdrijf de natuur met geweld, steeds keert ze terug." (Heraclitus)

De mens heeft de aarde in zijn greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de rol van de mens in dit geheel.

Op zondag 14 juni 2020 houdt Prof. dr. Hans de Kroon (hoogleraar Pplantenecologie, Radboud Universiteit Nijmegen) de achtste en laatste Paradisolezing in de serie De Circulaire Kosmos. Zijn lezing is getiteld Insectenachteruitgang – en steeds keren ze terug?

Over een kleine 30 jaar zijn we driekwart van onze vliegende insecten kwijtgeraakt. Na deze ontdekking twee jaar geleden maakt Hans de Kroon de balans op. Inmiddels weten we dat de achteruitgang van insecten een wereldwijd fenomeen. Hij geeft aan hoe deze nieuwe wetenschappelijke kennis tot publieke aandacht heeft geleid en wat maatregelen zijn om de biodiversiteit te beschermen. Wat is er nodig om de natuurlijke veerkracht van insecten te benutten en te komen tot een duurzaam herstel van onze ecosystemen?

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.