facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 7 - Marleen Kamperman

zondag 28 mei 2017, Paradiso Amsterdam

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouw stenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

Op 28 mei 2017 hield Dr. Marleen Kamperman (universitair hoofddocent Polymeerchemie, Wageningen UR) de zevende Paradisolezing in de serie LEVEN IN ONS HEELAL. Haar lezing was getiteld Vliegen als een vogel, lijmen als een kokerjuffer – de natuur als uitvinder. De lezing werd ingeleid door Roderick Hageman, Verstegen & Stigter culturele projecten.

De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt omdat ze fantastische eigenschappen hebben. Die eigenschappen hebben ze ontwikkeld om hun leefomgeving het hoofd te kunnen bieden. Neem de kokerjuffer: om zichzelf te beschermen bouwt hij een huisje in de vorm van een kokertje uit bouwmateriaal uit de omgeving. Om de stukjes schelp en steen aan elkaar te lijmen produceert hij een sterke onderwaterlijm. In haar presentatie gaf Kamperman een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen en liet ze zien hoe wij deze voorbeelden vertalen naar synthetische materialen.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.