facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 4 - Steph Menken

zondag 02 april 2017, Paradiso Amsterdam

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouw stenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

Op 2 april 2017 hield Prof. dr. Steph Menken (emeritus hoogleraar evolutie-biologie Universiteit van Amsterdam) de vierde Paradisolezing in de serie LEVEN IN ONS HEELAL. Zijn lezing was getiteld Van apen en mensen, de dingen die voorbij zijn gegaan: evolutie van de mensDe lezing werd ingeleid door Roderick Hageman, projecteleider Verstegen & Stigter culturele projecten.

Wat is er veranderd in de evolutielijn die zich zo'n 6 miljoen jaar geleden afsplitste van de laatste gemeenschappelijke voorouder van chimpansee en mens tot aan de bijeenkomst van vandaag in Paradiso? Gedateerde fossielen, artefacten en genen zullen deel van de sluier van de menselijke evolutie oplichten en laten zien waar, wanneer en waardoor wij mensen zijn geworden.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.