facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 4 - Jan Smit

zondag 20 september 2020, Paradiso Amsterdam

"Verdrijf de natuur met geweld, steeds keert ze terug." (Heraclitus)

De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de rol van de mens in dit geheel.

Op zondag 20 september 2020 hield prof. dr. Jan Smit, emeritus hoogleraar Event-stratigrafie aan de VU Amsterdam, de vierde Paradisolezing in de serie De Circulaire Kosmos. Zijn lezing (oorspronkelijk gepland voor 22 maart maar door de coronamaatregelen uitgesteld tot 20 september) was getiteld Vaarwel dinosauriërs, welkom zoogdieren – de meteorietinslag die alles veranderde. 

De speurtocht naar het hoe en waarom van het einde der dinosauriërs heeft al een lange geschiedenis. Tussen de vele geopperde hypothesen kwam door de vondst van abnormaal veel iridium precies op de Krijt-Paleogeen grens een gigantische meteorietinslag als enige samenhangende theorie naar boven. Aanvullend bewijs zoals het plotselinge uitsterven en vele met de meteorietinslag in verband gebrachte vondsten (oa Cr isotopen, geschokte kwartskristallen, tektieten (stukjes inslagglas), tsunami’s etc.), en de vondst van de inslagkrater zelf vormen nu een solide bouwwerk onder de theorie. De alternatieve hypothese van uitgebreid vulkanisme (Deccan traps) in India heeft die status nog lang niet bereikt! Een ding ontbrak nog: de directe slachtoffers van de Chicxulub meteorietinslag! Daar is nu verandering in gekomen door de vondst van Tanis, een vindplaats rijk aan slachtoffers begraven in de modder achtergelaten door de tsunami na de inslag. Eigenlijk een ‘snapshot’ van het leven op land van vlak voor de meteorietinslag. Deze slachtoffers zijn gestorven terwijl de uitgeworpen meteorietinslag producten weer terug op aarde vielen. Zo zijn de stukjes glas (tektieten) opgevangen in kieuwen van fossiele vissen en in gesmolten hars (nu barnsteen) op meegespoelde denne-stammetjes.


[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.