facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 3 - Martine Maan

zondag 18 april 2021, Paradiso Amsterdam

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

18 april 2021

Prof. dr. Martine Maan (Rijksuniversiteit Groningen)
Soort maakt soort –
over partnerkeuze, leefomgeving en het ontstaan van nieuwe soorten

Er zijn meer dan 10 miljoen soorten planten, dieren en schimmels op onze planeet. Hoe is al die biodiversiteit ontstaan? En wat bedoelen we eigenlijk precies met 'soort'? Ons begrip van soorten en hun evolutie is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Soortvorming kan veel sneller gaan dan we vroeger dachten. Aanpassing aan verschillende omgevingsfactoren, in combinatie met selectieve partnerkeuze, kan het proces enorm versnellen. In haar lezing zal evolutiebiologe Martine Maan uitleggen hoe dat werkt, en wat je daarvan in je eigen achtertuin kunt zien.

Klik hier voor de hand-out.
Deze lezing wordt live gestreamd.
Livestreamtickets zijn te koop via deze link bij Paradiso.

Martine Maan

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.