facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 3: Prof. dr. Maarten G. Kleinhans

zondag 06 maart 2022, Paradiso Amsterdam

De nieuwe serie is getiteld ‘De Voorspelling’. Acht toonaangevende wetenschappers presenteren hun modellen voor de wereld van morgen op uiteenlopende terreinen van wetenschap: informatica, astronomie, geowetenschappen, biofysica, luchtvaarttechnologie, deeltjesfysica, en neurale netwerken.

Op 6 maart 2022 houdt Prof. dr. Maarten G. Kleinhans (hoogleraar Biogeomorfologie van rivieren en estuaria aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht) zijn lezing. Deze is getiteld: 

Rivieren in het lab

Wat een experiment vertelt over risico’s en verdrinkende delta’s op Aarde en Mars.

Meer dan honderd delta’s op planeet Mars vertellen hoe een kletsnatte planeet gortdroog werd. De jongste robot op Mars, de Perseverance, is geland naast zo’n delta. Hoe deze delta zich ooit gevormd heeft, blijkt uit experimenten met rivieren en delta’s op schaal in het laboratorium. Veel Martiaanse delta’s verdronken rap en hebben maar kort bestaan. De meeste bewoonde delta’s op Aarde zijn eveneens gevormd in een periode van zeespiegelstijging. Toch is toekomstige zeespiegelstijgin een levensgrote bedreiging voor de mensheid. Experimenten laten zien dat het tij op sommige plaatsen nog gekeerd kan worden, en waarom natuurlijke vegetatie aan de kust van vitaal belang is.

Deze lezing is zowel in Paradiso als via de livestream te volgen. 

 

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.