facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 3 - Jan Smit

zondag 22 maart 2020, Paradiso Amsterdam

"Verdrijf de natuur met geweld, steeds keert ze terug." (Heraclitus)

De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel.

Op zondag 22 maart 2020 houdt Prof. dr. Jan Smit (emeritus hoogleraar Event-stratigrafie, VU Amsterdam) de derde Paradisolezing in de serie De Circulaire Kosmos. Zijn lezing is getiteld Vaarwel dinosauriërs, welkom zoogdieren – de meteorietinslag die alles veranderde. 


[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.