facebook vimeo

Projectenoverzicht

Paradisolezing 2 - Ignas Snellen

zondag 28 maart 2021, Paradiso Amsterdam

Onder de titel 'Veelzijdig leven' tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

Prof. dr. Ignas Snellen (hoogleraar Observationele astrofysica, Universiteit Leiden)

Vanaf de Aarde bezien –

over exoplaneten en de vraag of er buitenaards leven zou kunnen bestaan

Er is een ware revolutie gaande in het onderzoek aan planeten rond andere sterren dan onze zon. Pas vijfentwintig jaar geleden zijn de eerste exoplaneten ontdekt, en sinds kort weten we al van het bestaan van de eerste op de aarde lijkende planeten rond enkele van onze buursterren. Ook wordt er een enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van de atmosferen van exoplaneten. Wat voor gassen komen er voor op die andere werelden, wat voor klimaat heerst er?

Snellen legt uit hoe deze prachtige ontdekkingen worden gedaan, en wat sterrenkundigen de komende jaren hopen te gaan onderzoeken. Antwoorden op existentiële vragen lijken binnen handbereik te liggen: bestaat er buitenaards leven, of zijn wij alleen in dit enorme universum?

Klik hier voor de handout.
Deze lezing wordt live gestreamd.
Livestreamtickets zijn te koop via deze link bij Paradiso.

Snellen

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.