facebook vimeo

Archief

Wetenschappelijke zoektochten naar de oorsprong

januari – juni 2004 Paradiso, Amsterdam

In de tiende aflevering van de Paradisolezingen werd aan acht toonaangevende wetenschappers de vraag voorgelegd naar de bron of de wordingsgeschiedenis van hun onderzoeksobject. Wat is de oorsprong van taal, van materie, van het heelal en van het leven? Waarmee begint het schrift, de mens, de aarde? Wat is de bron van de wiskunde, van het bewustzijn? Sprekers waren prof. dr. Robbert Dijkgraaf (mathematische fysica UvA), prof. dr. Martinus Veltman (theoretische fysica, Nobelprijs 1999), prof. dr. Peter Hagoort (cognitieve neurowetenschap Radboud Universiteit), prof. dr. Harry Priem (geologie Universiteit Utrecht), prof. dr. Steph Menken (evolutiebiologie UvA), prof. dr. Wilfred van Soldt (Assyriologie Universiteit Leiden), prof. dr. Wil Roebroeks (archeologie Universiteit Leiden) en prof. dr. Jan van de Craats (wiskunde UvA/KMA/UvA).

Op basis van de lezingen is een boek met de titel De Oorsprong, onder redactie van wetenschapsjournalist Niki Korteweg, verschenen bij uitgeverij Boom.

Organisatie van de Paradisolezingen: K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met NWO, Paradiso en VPRO.