facebook vimeo

Archief

Vuur en beschaving

zondag 15 november 2015, Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam

In zijn veelgeprezen boek Vuur en beschaving (1992) beschrijft socioloog Joop Goudsblom de omgang van de mensen met  vuur vanaf het ontstaan van de mensheid tot nu. De beheersing van  vuur was de eerste grote ingreep van de mensheid in de natuur en een voorwaarde voor de ontwikkeling van landbouw en industrie: een menselijke samenleving zonder vuur is ondenkbaar en de omgang van mensen met  vuur werkt diepgaand door in alle geopolitieke, economische, ecologische en sociale ontwikkelingen. Omgang met vuur is niet aangeboren, maar wordt aangeleerd in processen van cultuuroverdracht die vele duizenden generaties omspannen. 

In april van 2015 heeft Uitgeverij Van Oorschot een nieuwe, herziene en aangevulde editie van Vuur en beschaving uitgebracht. Ter gelegenheid hiervan organiseerde V&S op 15 november een mini-symposium waar gerenommeerde sprekers vanuit hun specifieke vakgebieden hun licht lieten schijnen over 'vuur'.

PROGRAMMA
10.45 - 10.50 welkomstwoord; inleiding op de dag door Rob van Hattum
10.50 - 11.05 inleiding Salomon Kroonenberg: Het inwendige vuur (over de oorsprong van het vuur)
11.10 - 11.25 Joop Goudsblom: Vuur en beschaving (een inleiding op de nieuwe druk van het boek)
11.30 - 11.45 Louise Vet: Stop die biomassa in uw mond, maar niet in uw tank! (over Biomassa-misbruik)
11.45 - 12.00 Pavol Bauer: De Koperen Ploert voor al onze energie (een toekomstvisie: komt er een Wereldwijd Energie Web?)
12.00 - 12.20 pauze
12.25 - 12.45 Arnon Grunberg
12.45 - 13.45 gesprek tussen de sprekers onder leiding van Rob van Hattum
13.45 einde

OVER DE SPREKERS (in volgorde van opkomst)
Rob van Hattum is inhoudelijk directeur van Science Center NEMO en maakt radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie.
Salomon Kroonenberg is geoloog, en schrijver van onder andere De menselijke maat, Waarom de hel naar zwavel stinkt en De binnenplaats van Babel – het raadsel van de spraakverwarring.
Joop Goudsblom is socioloog en verwierf nationaal en internationaal bekendheid met zijn geschriften over lange-termijnontwikkelingen. Zijn bekendste boeken zijn Nihilisme en cultuur, Het regime van de tijd en Vuur en beschaving.
Louise Vet is biologe/ecologe en strijdt voor een duurzame circulaire economie die gebaseerd is op ecologische principes.
Pavol Bauer is hoofd van de DC Power & Storage sectie aan de TU Delft en houdt zich bezig met de toekomst van duurzame energie.
Arnon Grunberg is schrijver

Het mini-symposium Vuur en beschaving werd mogelijk gemaakt door de Stichting Melanie, de Van den Berch van Heemstede Stichting en de Kleyn Foundation.