facebook vimeo

Archief

Tentoonstelling Nelleke Brons

18 maart tot en met 15 mei 2018 ArtTraverse Bilthoven

Van 18 maart tot en met 15 mei 2018 werden de werken van kunstenaar Nelleke Brons geëxposeerd in de Traverse van het Gemeentehuis De Bilt in Bilthoven.

Nelleke Brons (1924 – 2015) was op wat lessen modeltekenen aan de Vrije Academie in Utrecht na, autodidact. Haar vroegste potloodtekeningen, uit de jaren 40, zijn nog fijn gedetailleerd. In de jaren 60 slaat ze radicaal een andere weg in: de potloden maken plaats voor penselen en paletmes. Ze schildert in aardse, gronderige tonen wonderlijk uitgerekte menselijke figuren, woestijnen, kamelen.

In de jaren 70 gaat ze realistischer werken, in grijs-blauwe tinten met vaak ergens een rood accent. Er zijn terugkerende thema’s: vogels en vogel-mensen, mensen met maskers, de woestijnen en de kamelen blijven, neushoorns, blote mensen, trappen en tralies, industrieterreinen, de zee.

Het werk van Nelleke Brons is niet te rubriceren of in te delen bij een bepaalde stroming of kunstbeweging. Haar schilderijen, die verontrustend kunnen zijn maar die tegelijkertijd ook veel subtiel-humoristische elementen bevatten, zijn de perfecte en unieke uitdrukking van een bijzondere vrouw en kunstenaar.

Over haar werk is een publicatie verschenen met onder andere tekstbijdragen van Nelleke Noordervliet en Erik Bindervoet.


Op zondag 18 maart 2018 werd de duo-expositie van Nelleke Brons (schilderijen) en Sanne van Tongeren (beelden) onder zeer grote belangstelling geopend door Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar ethiek in Nijmegen en Leuven. Voor de tekst van zijn openingstoespraak klik hier. Mezzo-sopraan Cora Burggraaf, op de piano begeleid door Ed Spanjaard, zong drie liederen uit de cyclus ‘Folk Songs’ van Luciano Berio. Een uitgebreide fotoreportage is gepubliceerd door De Bilt in Beeld.