facebook vimeo

Archief

Taal in het Paradijs (3) - Pieter Muysken

zondag 21 januari 2018, Paradiso Amsterdam

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Met taal benoemen, duiden en structureren we de wereld om ons heen. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan.
In de mini-serie ‘Taal in het Paradijs’ bespraken drie taalwetenschappers taal op verschillende niveaus: structuur, brein en communicatie.

Op zondag 21 januari 2018 hield Prof. dr. Pieter Muysken de derde lezing in de serie. Zijn lezing is getiteld: Terug naar Babel.
Waarom verschillen talen zo van elkaar en waarom zijn het er ruim 6.000? Wat is het met het taalvermogen dat er zoveel verschillen tussen talen mogelijk zijn, gegeven het taalklare brein? Hebben de verschillen tussen talen ook een functie in het overleven van de mensheid? Wat zijn de consequenties van meertaligheid binnen onze maatschappij?

Pieter Muysken is hoogleraar Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisme is het contact tussen talen, en zijn onderzoek verricht hij zowel in Nederland als Zuid-Amerika. De Spinozapremie die hij in 1998 ontving, besteedde Pieter Muysken aan het helpen beschrijven van alle dertig talen in Bolivia. In 2007 werd Muysken benoemd tot Akademiehoogleraar bij de KNAW. In 2008 ontving hij een ERC Advanced Grant.

 V&S is op Facebook te volgen!

(1) zondag 29 oktober 2017
Prof. dr. Peter-Arno Coppen
Leve het lijdend voorwerp?

(2) zondag 17 december 2017
Prof. dr. Peter Hagoort
Over sprekende auto’s, communicerende marsmannetjes en breintaal

 

De Taallezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso.