facebook vimeo

Archief

Helden van de Wetenschap - Paradisolezingen 2015

februari - juni 2015 Paradiso, Amsterdam

In de serie Paradisolezingen van 2015 vertelden acht topwetenschappers van nu wie hun helden uit het verleden zijn, en wat hun invloed is geweest op de wetenschap. Wetenschappers die met hun ontdekking de wereld of onze kijk op de wereld hebben veranderd: door wie van deze historische helden van de wetenschap werden onze huidige onderzoekers geïnspireerd?

Fysicus Erik Verlinde sprak over Newton en de zwaartekracht. Neurowetenschapper Victor Lamme ging in op de kwestie van het bewustzijn en de vrije wil. Moleculair geneticus Hans Clevers besprak natuurlijke en onnatuurlijke selectie. Niek Lopes Cardozo ging in op het winnen van energie uit kernfusie. Genetica Marianne Rots sprak over erfelijkheid, Jelle Reumer over het verschijnsel ‘uitsterven’ en Frans van Lunteren over Galileo Galilei. Geoloog Salomon Kroonenberg, tenslotte, sprak over Charles Lyell, de grondlegger van de moderne geologie.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.