facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 8 - Hans Clevers

zondag 16 juni 2019, Paradiso Amsterdam

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Joichi Ito en Nicolas Negroponte van het MIT Medialab stelden al in 2015: 'Bio is the new Digital'. En de biotechnologische revolutie is nog maar net begonnen.
Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien.
Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen.

Op zondag 16 juni 2019 hield Prof. dr. Hans Clevers (Hubrecht Instituut/UMC/UU) de laatste Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR. Zijn lezing was getiteld Stamcellen: fundamentele bouwstenen, veelbelovende toepassingen.

Met behulp van stamceltechnologie kunnen we menselijke organen kweken in dieren. Moleculair geneticus Hans Clevers deed baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van darmkanker en aan darmstamcellen en kreeg talrijke prijzen voor zijn wetenschappelijke werk. Orgaankweek zou een alternatief kunnen zijn voor xeno-transplantatie (het implanteren van organen van derden). Naast onderzoek naar de fundamentele aspecten van genen of celtypen, lijken organoïden (mini-orgaantjes) een grote belofte in zich te hebben voor het testen van medische toepassingen.

POWERPOINT-PRESENTATIE HANS CLEVERS BESCHIKBAAR

De powerpoint-presentatie van Hans Clevers is op te vragen bij Verstegen & Stigter. In verband met de grootte van de presentatie (inclusief de filmpjes) is het niet mogelijk om het bestand op onze website te zetten als downloadbestand.
U kunt HIER heel gemakkelijk het bestand opvragen.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.