facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 7 - Mark Post

zondag 26 mei 2019, Paradiso Amsterdam

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Joichi Ito en Nicolas Negroponte van het MIT Medialab stelden al in 2015: 'Bio is the new Digital'. En de biotechnologische revolutie is nog maar net begonnen.
Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien.
Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen.

Op zondag 26 mei 2019 hield Prof. dr. Mark Post (Universiteit Maastricht) de zevende Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR. Zijn lezing was getiteld Kweekvlees: oplossing voor voedselvraagstuk?

Tissue engineering is meer dan het maken van levende weefsels voor medische toepassingen: er kan ook vlees gesynthetiseerd worden. Farmacoloog en vasculair fysioloog Mark Post presenteerde met zijn team de eerste kweekvleesburger in 2013 en baarde daarmee veel opzien. Misschien was het wel hét natuurvriendelijke, duurzame antwoord op de toenemende vraag naar vlees. Hoe staat het anno nu met het kweekvlees en wat mogen we van de wetenschap verwachten?

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.