facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 7 - Frans Saris

zondag 17 juni 2018, Paradiso Amsterdam

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologie├źn die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gingen zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

Op zondag 17 juni 2018 hield Prof. dr. Frans Saris (em. hoogleraar wis- en natuurkunde Universiteit Leiden) de laatste Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Zijn lezing was getiteld Darwins cijferslot.
Mensen bepalen hun eigen evolutie vooral door hun cultuur, door hun memen. Memen (van memory) liggen zijn de genen van onze culturele evolutie. Daarmee domineren wij de planeet aarde. Zij maken ook dat wij verantwoordelijk zijn voor het overleven van onszelf, de soort en het leven op aarde. 

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.