facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 6 - Guszti Eiben

zondag 27 mei 2018, Paradiso Amsterdam

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologieën die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gingen zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

Op zondag 27 hield 2018 houdt Prof. dr. Guszti Eiben (hoogleraar kunstmatige intelligentie Vrije Universiteit Amsterdam) de zesde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Zijn lezing was getiteld Robot zijn – dat is toch geen leven!
Wij leven en robots niet. Wij zijn menselijk en zij niet. Hoewel … Bij nader inzien blijken de zaken ingewikkelder te liggen. Wat te denken van mens-robot vriendschappen of robots die kinderen kunnen krijgen?


De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.