facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 5 - Joop Goudsblom

zondag 23 april 2017, Paradiso Amsterdam

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouw stenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

Op 23 april 2017 hield Prof. dr. Joop Goudsblom (emeritus hoogleraar Sociologie Universiteit van Amsterdam) de vijfde Paradisolezing in de serie LEVEN IN ONS HEELAL. Zijn lezing was getiteld Mensen en vuurDe lezing werd ingeleid door Rob van Hattum, eindredacteur Wetenschap VPRO en Chief Science Officer NEMO Science Museum.

Joop Goudsblom besprak in zijn lezing welke rol vuurbeheersing heeft gespeeld in de menswording en vervolgens in het overleven van de mensheid onder agrarische en industriële regimes. Hij stelde zichzelf en het het publiek de vraag of de overlevingsfunctie van vuur inmiddels niet achterhaald is. In aansluiting op de lezing van Goudsblom volgde een tweegesprek met wetenschapsjournalist Rob van Hattum.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en werden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.