facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 5 - Gijsje Koenderink

zondag 14 april 2019, Paradiso Amsterdam

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Joichi Ito en Nicolas Negroponte van het MIT Medialab stelden al in 2015: 'Bio is the new Digital'. En de biotechnologische revolutie is nog maar net begonnen.
Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien.
Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen.

Op zondag 14 april 2019 hield Prof. dr. Gijsje Koenderink (AMOLF/VU) de vijfde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR. Haar lezing was getiteld Het Cytoskelet van een synthetische cel.

Luister hier het interview terug met Gijsje Koenderink in het radioprogramma FOCUS op NPO Radio 1.

Gijsje Koenderink is bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bouwt binnen het AMOLF aan het cystoskelet van een synthetische cel. Zij heeft een nieuw vakgebied gecreëerd: de fysica van biologisch afbreekbare materialen. Door het bouwen van synthetische cellen krijgen we inzicht in de vreemde materiaaleigenschappen van levende cellen – en daarmee in het leven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.