facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 5 - Christine Mummery

zondag 06 mei 2018, Paradiso Amsterdam

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologieën die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

Op zondag 6 mei 2018 hield Prof. dr. Christine Mummery (hoogleraar ontwikkelingsbiologie en hoofd van de afdeling anatomie en embryologie Universiteit Leiden) de vijfde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Haar lezing was getiteld Personalised medicine: is de toekomst jouw eigen lichaam ‘op een chip’?
Precies de juiste behandeling en de juiste zorg voor iedere individuele patiënt. Met een minimum aan bijwerkingen, tegen minimale kosten en zo dicht mogelijk bij huis. Genezen én verbeteren van de mens; waar ligt de grens?

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.