facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 4 - Han Wösten

zondag 31 maart 2019, Paradiso Amsterdam

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Joichi Ito en Nicolas Negroponte van het MIT Medialab stelden al in 2015: 'Bio is the new Digital'. En de biotechnologische revolutie is nog maar net begonnen.
Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien.
Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen.

Op zondag 31 maart 2019 hield Prof. dr. Han Wösten (Universiteit Utrecht) de vierde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR. Zijn lezing was getiteld De wereld beschimmelt!

LUISTER HIER HET RADIO-INTERVIEW TERUG MET HAN WOSTEN IN HET PROGRAMMA FOCUS OP NPO RADIO 1.

Han Wösten doet onderzoek naar de groei van schimmels en hoe je daarmee duurzame materialen kunt maken. Als je schimmeldraden in bijvoorbeeld zaagsel laat groeien, krijg je een composiet met bepaalde eigenschappen. Er zijn talloze mogelijkheden, afhankelijk van voedingsbodem, groeiwijze en patroon: rubberachtig flexibel, stevig paddestoelenplastic of leerachtig, maar ook kurk of lijmachtig materiaal. En van dat biologisch gekweekte en afbreekbare materiaal kunnen we meubels, verpakkingen, kleding en kunst maken.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.