facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 4 - Ben Feringa

zondag 15 april 2018, Paradiso Amsterdam

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologie├źn die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gingen zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

Op zondag 15 april 2018 hield Prof. dr. Ben Feringa (hoogleraar organische chemie Universiteit Groningen; Spinoza-laureaat 2004; winnaar Nobelprijs Scheikunde in 2016) de vierde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Zijn lezing is getiteld Wordt de Fantastic Voyage werkelijkheid? 
Nanoscience, de kunst om klein te bouwen, stelt ons in staat machientjes te construeren op moleculaire schaal. Gaan straks nanorobotjes door de bloedbaan om een geneesmiddel met grote precisie af te leveren, of te zoeken naar defecten in het lichaam? Een perspectief voorbij Science Fiction.

De lezingen op 11.2 (Hanson), 25.3 (Vossen), 15.4 (Feringa) en 27.5 (Eiben) waren gratis te bezoeken met een We Are Public-pas.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en 
Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.