facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 2 - Vincent Icke

zondag 04 maart 2018, Paradiso Amsterdam

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologieën die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gingen zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

Op zondag 4 maart 2018 hield Prof. dr. Vincent Icke (hoogleraar theoretische sterrenkunde Universiteit Leiden, bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, en beeldend kunstenaar) de tweede Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Zijn lezing was getiteld Reisbureau Einstein – over homo cosmicus en buitenaardse buren.
Met raketten die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we het hele Heelal bereizen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand. Maar zijn wij alleen in het Heelal? Sterrenkundigen hebben al duizenden planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Zijn er exoburen daarginds? Slimmer dan wij? Vriend of vijand? Is een exobeschaving echt beschaafd?

[HANDOUT]

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.