facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 2 - John van der Oost

zondag 17 februari 2019, Paradiso Amsterdam

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Joichi Ito en Nicolas Negroponte van het MIT Medialab stelden al in 2015: 'Bio is the new Digital'. En de biotechnologische revolutie is nog maar net begonnen.
Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien.
Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen.

Op zondag 17 februari 2019 hield Prof. dr. John van der Oost (WUR) de tweede Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR. Zijn lezing was getiteld De revolutionaire zoek-, knip- en plakfuncties van CRISPR-Cas.

[powerpoint-presentatie lezing John van der Oost]

CRISPR-Cas is een revolutionaire techniek waarmee met uiterste precisie DNA gemodificeerd kan worden. Met de zoek-, knip- en plakfunctie van CRISPR-Cas kunnen vijandelijke virussen en ziekteveroorzakende mutaties worden aangepakt, en kan aan specifieke DNA-stukken worden gesleuteld.
Microbioloog John van der Oost was met zijn groep tien jaar geleden de eerste die het mechanisme ophelderde achter het CRISPR-Cas-afweersysteem van bacteriën. Recenter ontrafelde Van der Oost een tweede bacterieel afweersysteem waardoor de genetische gereedschapskist verder wordt uitgebreid. De vindingen van Van der Oost helpen mee om in de toekomst gentherapie uit te voeren: het repareren van genetische afwijkingen.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.