facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 1 - Ronald Hanson

zondag 11 februari 2018, Paradiso Amsterdam

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologieën die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

Op zondag 11 februari 2018 hield Prof. dr. ir. Ronald Hanson (Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar quantumfysica TU Delft) de eerste Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Zijn lezing is getiteld Slecht nieuws voor luistervinken – over het onkraakbare quantuminternet
Het toekomstige quantuminternet werkt op basis van verstrengeling – een wonderlijke en specifieke eigenschap van de quantumwereld die er voor zorgt dat deeltjes hun eigenschappen op zo’n manier gaan delen dat je het ene deeltje nog onmogelijk los van het andere kunt zien.

[HANDOUT LEZING]

Traditiegetrouw schonken we na de eerste lezing een glas voor alle bezoekers, om het nieuwe seizoen in te luiden.

De lezingen op 11.2 (Hanson), 25.3 (Vossen), 15.4 (Feringa) en 27.5 (Eiben) waren gratis te bezoeken met een We Are Public-pas.

De Paradisolezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.