facebook vimeo

Archief

Paradisolezing 1 - Jan Hoeijkmakers

zondag 03 februari 2019, Paradiso Amsterdam

Biotechnologie wordt de komende jaren een cruciaal thema. Joichi Ito en Nicolas Negroponte van het MIT Medialab stelden al in 2015: 'Bio is the new Digital'. En de biotechnologische revolutie is nog maar net begonnen.
Er is nauwelijks een gebied te noemen waar de biotechnologie geen rol gaat spelen: milieu, klimaat, gezondheid, economie, wetenschap en dat allemaal in onderlinge samenhang. Intussen creëren we een nieuwe natuur omdat we langzaam maar zeker leren (her)programmeren met DNA en daarmee in staat zijn de (micro)biologische natuur naar onze hand te zetten, met alle medische en ethische gevolgen vandien.
Door ontrafeling van onderliggende mechanismen, nabootsing en verbetering ontstaan nieuwe materialen en medicijnen die op de natuur zijn geïnspireerd. En er ontstaan nieuwe wetenschapsterreinen en samenwerkingsverbanden tussen (micro)biologie, genetica, (bio)informatica, weefseltechnologie, fysische chemie en ecologie – misschien wel de moeder aller levenswetenschappen.

Op zondag 3 februari 2019 hield Prof. dr. Jan Hoeijmakers (Erasmus MC) de eerste Paradisolezing in de serie DE NIEUWE NATUUR. Zijn lezing was getiteld Veroudering, DNA-schade en -reparatie.

In 2018 heeft ‘ouderdomsprofessor’ Jan Hoeijmakers (voor de tweede keer) een prestigieuze ERC Advanced Grant gekregen voor zijn onderzoek aan DNA-schade en -reparatie. Een mooie aanleiding om moleculair geneticus Hoeijmakers, die zeven jaar geleden voor het laatst in de Paradisolezingen optrad, te horen spreken over de jongste inzichten met betrekking tot genonderhoud, dieetbeperking en klinische toepassingen om gezond oud te worden en verouderingsziekten te voorkomen.

[foto's en filmpjes van de Paradisolezingen]

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.