facebook vimeo

Archief

Over Goethe – Een muzikaal-literair programma [door Joop Keesmaat, Anneloes Volmer en Nynke Eekhof]

dinsdag 30 september 2008, Paradiso, Amsterdam

Acteur Joop Keesmaat bracht samen met mezzosopraan Anneloes Volmer en pianiste Nynke Eekhof een programma geïnspireerd op leven en werk van schrijver, dichter, wetenschapper en hartenbreker Goethe. Volmer en Eekhof vertolkten liederen op gedichten van Goethe, Keesmaat vertelde over het leven van Goethe: zijn schrijven, zijn reizen, zijn liefdes en zijn roem.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) leidde een bewogen leven. Met zijn eerste roman Die Leiden des jungen Werthers werd hij in één klap beroemd. Hij werkte meer dan zestig jaar aan zijn magnum opus Faust. Tal van componisten hebben zich laten inspireren door zijn gedichten.

Joop Keesmaat was tot 2006 verbonden aan het Ro Theater, waar hij zich naast rollen in o.a. Macbeth, De Dood en het Meisje, Oresteia en Proust, bezighield met de ontwikkeling van vertelkunst. Voor zijn rol in Hersenschimmen kreeg hij in 2006 de Louis d'Or.
Anneloes Volmer werd als jong talent tweede in de finale van het Prinses Christina Concours 1999 en won de NCRV Passieprijs. Na haar afstuderen aan het Prins Claus Conservatorium volgde zij masterclasses bij o.a. Jard van Nes, Rian de Waal, Miranda van Kralingen en Rudolf Jansen.
Nynke Eekhof studeerde piano bij Maria Stroo en Akke Ferguson aan het Gronings Conservatorium. Zij studeerde verder bij o.a. Ferenç Rados, Marja Bon en Roberto Szidon.
Over Goethe is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Melanie.