facebook vimeo

Archief

OKW boekendiner

1994 - 2002

Een regelmatig terugkerend project van de K.L.-Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap was het OKW-Boekendiner: een themadiner rond een schrijver. Door middel van lezingen, muziek, film en toneel werd een beeld opgeroepen van de schrijver en zijn werk tijdens een op het thema van de avond geïnspireerd diner. Deskundigen – (literatuur)wetenschappers, schrijvers, acteurs en musici – werden uitgenodigd hun licht te werpen op de schrijver en zijn boeken. In het verleden zijn

Het OKW-Boekendiner was in 1994 gewijd aan Gustave Flaubert en vond plaats in het Amsterdamse Hilton. Met medewerking van Julian Barnes, Martin Ros, Hugo Brandt Corstius, Charlotte Mutsaers, Carel Alphenaar en Nelly Frijda.
In 1996 stond het OKW-Boekendiner in de Beurs van Berlage in het teken van Thomas Mann, met tussen de gangen door lezingen, optredens en een rondetafelgesprek over de Mann-dagboeken o.l.v. Michaël Zeeman met Paul Beers, Wil Hansen, Marianne Krüll en Martin Ros.
In 1998 ging het OKW-Boekendiner in het Amsterdamse B&W Café over Oscar Wilde, met bijdragen van Carel Alphenaar, Gerlof Janzen, pianospel van Louis Andriessen en Elmer Schönberger, het Ensemble Ravenna, J.J. Peereboom, Pleunie Touw als Lady Bracknell uit The Importance of Being Ernest, Caspar Wintermans en Gerrit Komrij.
Op 3 maart 2001 vond het Boekendiner Multatuli plaats in het Open Haven Museum, met een Indische rijsttafel, lezingen van Nelleke Noordervliet, Cees Fasseur, Atte Jongstra, Willem Otterspeer, Boudien de Vries, Carel Alphenaar en een optreden van het Gitaarduo Anido.

Het Boekendiner 2002 was niet gewijd aan één schrijver, maar aan meerdere schrijvers én boeken over dieren. Daarnaast werd in het programma aandacht besteed aan dieren in de beeldende kunst, in de film en in de pan. Het boekendiner Dier op papier vond plaats in Diergaarde Blijdorp. Culinair publicist en reisjournalist Alma Huisken vertelde onder de titel Kom hier, lekker dier! welke dieren wel - en welke niet worden gegeten, hier en in andere landen. Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad/dichter) sprak met schrijver/dichter/essayist Robert Anker over onder andere Animal Farm, Winnie the Pooh, Olivier B. Bommel, Bruintje Beer, Watership Down, Wind in the Willows, Anton Koolhaas, Toon Tellegen en de Aaibaarheidsfactor. Filmjournalist Robert Neugarten sprak over dieren op celluloid. Schrijver/dichter/essayist H.C. ten Berge sprak over De raaf als dubbelagent, het dier als goddelijke bedrieger. Beeldend kunstenaar/schrijver Marleen Felius sprak over Meer dan melk. Er waren intermezzo's van Lieuwe Visser (bas-bariton) met de liederencyclus Le Bestiaire van Francis Poulenc en liederen op teksten van Annie M.G. Schmidt en Kees Stip.

Eerdere boekendiners waren gewijd aan Herman Melville, Ernest Hemingway en Edgar Allen Poe.