facebook vimeo

Archief

Nederland Vertaalt 9 - De Vertaaldag

zaterdag 25 mei 2019, Academiegebouw Utrecht

Om het belang van goed vertalen te onderstrepen en onder de aandacht te brengen van een breed publiek heeft Verstegen & Stigter in 2016 in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland Vertaalt opgezet.

Nederland Vertaalt bestaat uit een vertaalwedstrijd in samenwerking met de NRC, Nederland Vertaalt Junior en de Vertaaldag. Daarnaast verzorgt Nederland Vertaalt een nieuwe wekelijkse vertaalrubriek in de Scheurkalender 2019 van het Genootschap Onze Taal.

>> SCHEURKALENDER GENOOTSCHAP ONZE TAAL

>> DE WINNAARS ZIJN BEKEND!

Op zaterdag 25 mei 2019 vond in het Academiegebouw in Utrecht de negende Vertaaldag plaats.
Het programma bestond uit een plenair programma aan het begin en het eind van de dag voor alle bezoekers, vijf vertaalwerkgroepen en een lezingenprogramma.

>> PROGRAMMA VERTAALDAG

Mensen die hebben meegedaan aan de vertaalwedstrijd konden zich aanmelden voor deelname aan een van de werkgroepen (al of niet van ‘hun’ taal) maar zij konden er ook voor kiezen het lezingenprogramma te volgen. Ook mensen die niet hadden deelgenomen aan de vertaalwedstrijd konden zich  aanmelden voor dit lezingenprogramma.

De werkgroepen duurden anderhalf uur en stonden onder leiding van de juryleden die de inzendingen van de vertaalwedstrijd hebben beoordeeld. In de werkgroepen werd uitvoerig ingegaan op de inzendingen van de vertaalwedstrijd en werd de winnaar bekendgemaakt.

Parallel aan de werkgroepen die plaatsvonden in verschillende zalen verspreid door het Academiegebouw, stonden in de Aula lezingen geprogrammeerd over verschillende aspecten van vertalen met onder anderen Anneke Brassinga, Arnon Grunberg, Maarten Koningsberger en Philippe Noble. De Vertaaldag werd gepresenteerd door Paulien Cornelisse.

>> lezing Arnon Grunberg

>> lezing Martin Michael Driessen

>> lezing Philippe Noble

>> lezing Anneke Brassinga

Nederland Vertaalt werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard CultuurfondsNRC, Stichting Elise Mathilde Fonds, K.F. Hein Fonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Met dank aan Genootschap Onze Taal en Flashcardsbestellen.nl.