facebook vimeo

Archief

Nederland vertaalt 2015/2016

zaterdag 19 maart 2016, Muziekgebouw aan 't IJ

Voor de zesde keer organiseert Verstegen & Stigter in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland Vertaalt: een manifestatie rond de jaarlijkse uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Nederland Vertaalt omvat een vertaalwedstrijd, een scholierenprijsvraag en een vertaalmiddag met workshops. De scholierenprijsvraag is half oktober 2015 van start gegaan. Scholieren konden meedoen met twee vertaalopgaven: de songteksten naar het Nederlands en een songtekst naar het Engels. De vertaalwedstrijd ging in november 2015 van start met publicatie van de wedstrijdopgaven in NRC Handelsblad. Er werden vijf teksten ter vertaling aangeboden. De inzendtermijn van zowel wedstrijd als scholierenprijsvraag sloot op 8 januari 2016.

Deskundige jury's beoordelen alle inzendingen en selecteren per taal zes vertalingen. De genomineerde vertalers worden uitgenodigd voor de Vertaaldag op 19 maart 2016 in het Muziekgebouw aan 't IJ. In workshops worden de vertalingen besproken onder leiding van de juryleden. De dag wordt afgesloten met de feestelijke uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2016 aan vertaler Babet Mossel. Aan deze belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers, is een vrij besteedbaar bedrag van € 35.000 en de Martinus Nijhoff Vertaalpenning verbonden.

Voor meer informatie zie www.nederlandvertaalt.nl.