facebook vimeo

Archief

Nederland vertaalt 5

2014/2015

Voor de vijfde keer organiseerde Verstegen & Stigter in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Nederland Vertaalt: een manifestatie rond de jaarlijkse uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Nederland Vertaalt omvat een vertaalwedstrijd, een scholierenprijsvraag en een vertaalmiddag met workshops. De scholierenprijsvraag ging van start  in oktober 2014. Scholieren konden meedoen met twee vertaalopgaven: de songteksten Happy van Pharell Williams (naar het Nederlands) en Astronaut van Spinvis (naar het Engels). De vertaalwedstrijd ging in november 2014 van start met publicatie van de wedstrijdopgaven in NRC Handelsblad en De Standaard. Er werden vijf teksten ter vertaling aangeboden. De inzendtermijn van zowel wedstrijd als scholierenprijsvraag sloot op 7 januari 2015.

Deskundige jury's beoordeelden alle inzendingen en selecteerden per taal zes vertalingen. De genomineerde vertalers werden uitgenodigd voor de Vertaaldag op zaterdag 14 maart 2015 in het Muziekgebouw aan 't IJ. In workshops werden de vertalingen besproken onder leiding van de juryleden. De dag werd afgesloten met de feestelijke uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2015. Aan deze belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers, is een vrij besteedbaar bedrag van € 35.000 en de Martinus Nijhoff Vertaalpenning verbonden.

Voor meer informatie zie www.nederlandvertaalt.nl.