facebook vimeo

Archief

Naar Peer Gynt

2003/2004 Appeltheater, Den Haag

Het thema van de OKW-scholierenprijsvraag was in 2004 het toneelstuk Peer Gynt van Henrik Ibsen. Uit het stuk werden vijf scènes geselecteerd, met de opdracht om een scène naar eigen inzicht te bewerken. De deelnemende scholen kregen daarbij volledige vrijheid: tekst invoegen of schrappen en personages toevoegen of weglaten mocht, situering in de tijd stond vrij, en een muzikale bewerking was toegestaan. De scènes moesten op video of DVD worden ingezonden.
Winnaar van de scholierenprijsvraag Naar Peer Gynt was het Christelijk Gymnasium Utrecht. De andere drie genomineerden waren het Olympus College uit Arnhem, het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp en het Oosterlicht College uit Nieuwegein. De genomineerden waren door de jury gekozen uit 21 inzendingen uit heel Nederland. De jury bestond uit: Nelleke Noordervliet (auteur), Merel van Dijk (scholier), Merijn Henfling (toneelredacteur het Parool), Annet Malherbe (actrice), Watze Tiesema (dramaturg De Appel) en Livia Verstegen (directeur K.L. Poll-stichting voor OKW).

Op 19 maart 2004 werkten de leerlingen van de genomineerde scholen onder begeleiding van acteurs van Toneelgroep De Appel verder aan de scènes. 's Avonds werden de vier scènes gespeeld voor publiek. De scholierenvoorstelling was extra bijzonder door een gastoptreden van een groep verstandelijk gehandicapte leerlingen van het Dario Fo College uit Poeldijk. Zij voerden (buiten mededinging) de schipbreukscène uit en kregen een staande ovatie.

De K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap schreef jaarlijks een prijsvraag uit op het gebied van de kunsten voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. De OKW-scholierenprijsvraag 2004 werd mogelijk gemaakt door: Toneelgroep De Appel, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, K.F. Hein Fonds en Verstegen & Stigter.