facebook vimeo

Archief

Metamorphosen van Ovidius door Joop Keesmaat

zondag 03 november 2013, Paradiso, Amsterdam

Zondag 3 november 2013 vertelde acteur Joop Keesmaat drie verhalen uit de Metamorphosen van Ovidius: over de beeldschone Myrrha die door de godin van de liefde wordt gestraft met een verboden begeerte voor haar vader, verandert in een boom en Adonis ter wereld brengt, over Phaëton, de hoogmoedige zoon van de zonnegod, die noodlottig ten val komt met de zonnewagen, en de liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice. Keesmaat gebruikte de vertaling van Marietje d' Hane-Scheltema en leidde de voorstelling in met een korte verhandeling.

Publius Ovidius Naso (43 voor Christus – 17 na Christus) kwam uit een welgestelde familie. Hij studeerde retorica en rechten, debuteerde op 18-jarige leeftijd met Amores en werd al snel bekend als minnedichter. Na een losbandig leven in Rome werd hij door keizer Augustus verbannen naar een verre uithoek van het Romeinse rijk, waar hij in eenzaamheid stierf.
Ovidius' Metamorphosen geldt twintig eeuwen na publicatie nog altijd als een van de mooiste boeken uit de wereldliteratuur. Goden, mensen en mythische wezens bevolken deze bundel verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie, die aanvangt bij het begin van de wereld en eindigt bij het Rome van die tijd. De toon van Metamorphosen is speels, het is geschreven in de versvorm die gebruikt werd voor een epos: de dactylische hexameter. Het hoofdthema is het verwisselen van gedaantes.

De gevierde acteur Joop Keesmaat speelde onder meer bij het RO Theater en Het Toneel Speelt, en was te zien in de tv-series Den Uyl en de Affaire Lockheed en De Prooi. Hij heeft zich vanaf 1990 toegelegd op de vertelkunst en een aantal literaire klassieken tot solovoorstellingen bewerkt.

De voorstelling is mogelijk gemaakt door Kleyn Foundation en Stichting Melanie.