facebook vimeo

Archief

Lorca: poëtisch fenomeen

zondag 10 april 2016, Paradiso Amsterdam

Op 19 augustus 2016 was het tachtig jaar geleden dat Federico García Lorca, nog geen maand na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, op 38-jarige leeftijd door de monarchisten werd vermoord in een olijfgaard bij Viznar in de buurt van Granada in Zuid-Spanje. Met het programma Lorca: poëtisch fenomeen eerden we een van de belangrijkste representanten van de 20ste eeuwse Spaanse literatuur, en belichten we in taal en muziek een aantal facetten van Lorca’s poëzie.

PROGRAMMA
Zondag 10 april, Paradiso Amsterdam
11.00 - 13.30 uur

Hagar Peeters sprak over de vriendschap tussen Lorca en Pablo Neruda, en het gedicht dat Lorca schreef over Neruda’s dochter Malva.
Spinvis speelde De kip - een prozagedicht van Lorca op muziek gezet door Spinvis.
Maarten Steenmeijer analyseerde een paar gedichten van Lorca bij wijze van inleiding op diens poëzie, die vaak meer ‘gevoeld’ dan ‘begrepen’ wordt.
Eric Vaarzon Morel vertelde over de relatie van Lorca tot flamenco en speelt een aantal stukken die samenhangen met gedichten uit Romancero Gitano en Poema del Cante Jondo.
Livia Verstegen ging in haar inleiding in op twee belangrijke elementen in het poëtisch oeuvre van de dichter.
Bart Vonck zocht in zijn lezing Lorca en de marge naar een antwoord op de vraag waarom Lorca maatschappelijke en artistieke categorieën die in zijn tijd marginaal waren, zo’n cruciale plaats gaf in zijn werk.

Het symposium Lorca: poëtisch fenomeen werd mede mogelijk gemaakt het Nederlands Letterenfonds en de Kleyn Foundation.