facebook vimeo

Archief

Heldenmoed en heldendom

augustus - november 2009 Paradiso, Amsterdam

Een lezingenserie over helden, superhelden en antihelden
‘Niets willen worden, niets te verlangen dan af en toe wat mooi weer.’ Zo luidt het weinig heldhaftig credo van Japi, de uitvreter uit het gelijknamige verhaal van Nescio. Het is opmerkelijk dat juist deze antiheld in september 2008 werd gekozen tot de grootste literaire held uit de Nederlandse literatuur.

Wat maakt helden tot helden? Naar wie kijken we op en waarom? En is dat altijd zo geweest?
In de Herfstlezingen 2009 presenteerden Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso een beknopte anthologie van helden in soorten en maten: antieke helden, romantische helden, Hollandse helden, helden in de literatuur en in film, en zelfs heldhaftige dieren. Wetenschappers, schrijvers en journalisten belichten helden en hun daden vanuit verschillende gezichtspunten, waarbij reputaties nu eens bevestigd en dan weer onderuitgehaald worden.

In de Herfstlezingen 2009 werden heldenmoed en heldendom vanuit zes invalshoeken besproken. Classicus-historicus Fik Meijer sprak over bejubelde en verguisde klassieke helden, etholoog en primatoloog Jan van Hooff over heldhaftigheid in het dierenrijk, cultuurfilosoof/dichter/essayist Maarten Doorman hield een lezing over de romantische held, journalist en schrijver Herman Vuijsje besprak de veranderde houding ten opzichte van helden in Nederland, auteur Nelleke Noordervliet hield een beschouwing over heldendom in de Nederlandse literatuur, en met de lezing van kunstredacteur Bianca Stigter werd de blik gericht op cinematografische helden.

De Herfstlezingen vonden plaats op zondagochtenden in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam.

Deze serie werd georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, in samenwerking met De Groene Amsterdammer en met steun van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.