facebook vimeo

Archief

Gilgamesj door Joop Keesmaat

zondag 27 maart 2011, Paradiso, Amsterdam

Het Gilgamesj-epos is afkomstig uit het land van Eufraat en Tigris, het huidige Irak, en is een van de oudst overgeleverde verhalen uit de geschiedenis van de mens. Het verhaal werd meer dan 2000 jaar voor Christus opgetekend in spijkerschrift op kleitabletten, en daarvoor heeft het waarschijnlijk al vele eeuwen mondeling gecirculeerd.

Joop Keesmaat heeft van het oeroude verhaal een prachtige, intieme solo-voorstelling gemaakt. Hij vertelde op zondag 27 maart 2011 in Paradiso Amsterdam op meesterlijke manier het verhaal van de jonge koning Gilgamesj en zijn vriend. De vertaling van Theo de Feyter, uitgangspunt voor de monoloog van Keesmaat, draagt zeker bij aan de toegankelijkheid van dit verhaal van meer dan 4000 jaar oud.

Over het verhaal
Gilgamesj is de onstuimige, wonderschone jonge koning van Uruk. Zijn onbezonnenheid valt bij de inwoners van Uruk niet altijd even goed, en zij vragen daarom aan de Goden om hun koning een lesje te leren. Daartoe scheppen de Goden Enkidoe, een al net zo woeste jongeling als Gilgamesj. De twee sluiten vriendschap en beleven machtige avonturen. Wanneer de twee vrienden de goddelijke hemelstier doden, gaat het mis. Als wraak laten de Goden Enkidoe sterven. Ontroostbaar gaat Gilgamesj op zoek naar de zin van het leven en komt hij tot de slotsom dat de Goden niet toestaan dat de mens onsterfelijk wordt, en dat de mens zich daarbij neer moet leggen. Het verlies van zijn vriend heeft hem behalve immens verdriet ook zelfkennis en inzicht in ‘la condition humaine’ gegeven. Gilgamesj eindigt als een wijs en evenwichtig mens: ‘Hij die alles gezien heeft’.