facebook vimeo

Archief

Gilgamesj door Joop Keesmaat

zondag 02 november 2014, Paradiso, Amsterdam

Op veler verzoek – van zowel mensen die de voorstelling al gezien hebben, als mensen die Gilgamesj in 2011 gemist hebben – presenteerde Verstegen & Stigter en Paradiso op zondag 6 april 2014 voor de tweede maal de solovoorstelling Gilgamesj van Joop Keesmaat.

Het Gilgamesj-epos stamt uit het gebied dat tegenwoordig Irak heet, en werd bijna vijfduizend jaar geleden in spijkerschrift opgetekend op kleitabletten. De thema's van het verhaal zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood, en de zoektocht naar onsterfelijkheid. Het epische verhaal bevat historische en mythische ingrediënten, scheppingselementen en heldenavonturen. Acteur Joop Keesmaat bewerkte het Gilgamesj-epos en vertelde in de voorstelling de geschiedenis van Gilgamesj – uit het hoofd en zonder pauze – in een meeslepende monoloog van ruim anderhalf uur. Hij leidde de voorstelling zelf in met een korte verhandeling over het epos.

Joop Keesmaat speelde onder meer bij Toneelgroep Theater, Toneelgroep Proloog, Zuidelijk Toneel en het RO Theater. Voor zijn rol van Maarten in het stuk Hersenschimmen bij het RO Theater kreeg hij in 2006 de Louis d'Or. Keesmaat kreeg de Beeld & Geluid Award 2011 voor zijn vertolking van Joop den Uyl in de tv-serie Den Uyl en de affaire Lockheed. Vanaf 1990 heeft Keesmaat zich toegelegd op de vertelkunst. Hij werkte een aantal literaire klassieken om tot solovoorstellingen – 'taalfeesten' zoals hij zelf zegt.

Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Melanie en Stichting Gilles Hondius Foundation.