facebook vimeo

Archief

Gebouw als denkbeeld 9 - Het station

zaterdag 24 september 2005, Groothandelsgebouw, Rotterdam

In het Groot Handelsgebouw in Rotterdam (pal naast het Centraal Station) vond op 24 september 2005 het architectuursymposium Het station plaats. Het was het negende symposium in de reeks Gebouw als denkbeeld van de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

James McAllister (hoogleraar wetenschapsfilosofie) sprak over historische overeenkomsten tussen het station en het museum. Rob Steenhuis (Spoorbouwmeester) hield een lezing over het station als overstapmachine. Piet Vollaard (architect/architectcriticus) en Jo Coenen (architect; voormalig Rijksbouwmeester) gingen in gesprek over o.a. de Nationale Sleutelprojecten. De magie van het station, een film met H.J.A. Hofland (journalist) in de hoofdrol, Jan Benthem (architect), werd vertoond. De bijdrage van Ben van Berkel (architect) was getiteld Beweging leidt tot vorm en ging over station Arnhem Centraal. Studenten van de TU Eindhoven presenteerden hun visies op het stationsgebouw van de toekomst. Onder leiding van architect en oud Rijksbouwmeester Wytze Patijn voerden de architecten Cees Douma, Jan Benthem en Koen van Velsen een rondetafelgesprek over de vraag hoe de huidige functies van het station effectief en esthetisch vorm krijgen in de architectuur. Filmrecensent Robert Neugarten besprak stations in films.

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Rijksgebouwendienst, NS Vastgoed, NS Stations, ING Real Estate, NWO, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.