facebook vimeo

Archief

Gebouw als denkbeeld 8 - De bibliotheek

zaterdag 20 november 2004, Aula TU Delft

Het achtste symposium in de reeks Gebouw als denkbeeld – symposia over de architectuur van publieke gebouwen – vond plaats op 20 november 2004 in de Aula van de TU Delft, vlak naast het bibliotheekgebouw van architect Francine Houben.

In het programma gaf historicus en directeur van de UB Leiden Paul Gerretsen een schets van de geschiedenis van bibliotheekarchitectuur. NRC-redacteur Pieter Steinz sprak over de bibliotheek van Alexandrië. Francine Houben vertelde over haar TU Delft bibliotheek. Filmrecensent Robert Neugarten vertoonde filmfragmenten met bibliotheken. Studenten van de TU Eindhoven presenteerden hun ontwerpen voor de toekomst. Architect Wiel Arets sprak onder de titel Black is beautiful over de Utrechtse UB. Publicist Hugo Brandt Corstius stond stil bij de overlevingskansen van papier. Architect Jo Coenen hield een lezing over de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam. In een rondetafelgesprek onder leiding van Bert van Meggelen (cultureel planoloog) spraken Henk Das (directeur Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion), Frans Janssen (emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekwetenschap aan de UvA), Hans van Velzen (directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam) en Wim La Feber (interieurontwerper van diverse bibliotheken) over de bibliotheek van de toekomst.

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland, VSBfonds, ING Real Estate, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.