facebook vimeo

Archief

Gebouw als denkbeeld 6 – Het theater

zaterdag 29 november 2003, Koninklijke Schouwburg, Den Haag

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was het toneel van Het theater, het zesde architectuursymposium van de reeks Het gebouw als denkbeeld. Op 29 november 2003 spraken makers en gebruikers over verleden, heden en toekomst van theaterarchitectuur.
Max van Rooy (journalist NRC Handelsblad) hield een lezing getiteld Sedert de gladiatoren.
Een moderne bonbonnière door Oscar Wibaut (directeur Koninklijke Schouwburg Den Haag) ging over de verbouwing van de Koninklijke Schouwburg. In de film De magie van de zaal
kwamen de acteurs Anne-Wil Blankers, Linda van Dyck, Victor Löw, Titus
Muizelaar en Rieks Swarte aan het woord. Krijn ter Braak (acteur, regisseur) sprak met Hans Croiset, (acteur, regisseur), Joost Koldeweij (architect) en Watze Tiesema (dramaturg van De Appel). Striptekenaar Joost Swarte vertelde over het hoe en waarom van de door hem ontworpen Toneelschuur in Haarlem. Carel Alphenaar (declamator, dramaturg, vertaler) trad op met Cheops van J.H. Leopold. Geluidsdeskundige Rob Metkemeijer belichtte de geheimen van zaalakoestiek. Wytze Patijn (architect) leidde een gesprek met Cees Dam (architect Muziektheater Amsterdam), Eveline Merkx (interieur-architect Concertgebouw Amsterdam) en Jan Wolff (directeur De IJsbreker/Muziekgebouw aan 't IJ) over de ideale muziekzaal. Robert Neugarten (filmrecensent) toonde het theater in de film.

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Koninklijke Schouwburg Den Haag, ING Real Estate, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.