facebook vimeo

Archief

Experiment Arnon Grunberg

november 2013 – september 2014 New York/Amsterdam

Veel mensen kunnen zich vinden in de gedachte dat creativiteit ons uniek maakt in het dierenrijk. Extra interessant daarom, dat we nog maar zo weinig weten over de processen die creativiteit sturen, of de processen die plaatsvinden bij mensen die kunst beleven. Berusten productie en waardering van kunst op vergelijkbare of juist op totaal verschillende mechanismen?

Schrijver Arnon Grunberg en zijn uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, benaderden Verstegen & Stigter met de vraag hoe dit onderzocht zou kunnen worden. V&S legde de vraag voor aan de neurowetenschappers Ysbrand van der Werf en Jan van Erp. In samenspraak met de wetenschappers, technologiebedrijf Noldus, V&S en Nijgh is eind vorig jaar een meetplan opgesteld. In december 2013 hebben de wetenschappers gedurende twee weken de hersenactiviteit en andere fysieke signalen (zoals hartslag) tijdens het schrijfproces van Grunberg gemeten in zijn woonplaats New York.

In de tweede fase van het project onderzoeken we welke emoties worden opgeroepen bij de lezer tijdens het lezen van de novelle die Grunberg heeft geschreven. Zijn de tijdens het lezen opgeroepen emoties dezelfde als de emoties die Grunberg had tijdens het schrijven? Dit is getest in het najaar van 2014, rond de opening van de Grunberg-expositie bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam: daar hebben een aantal proefpersonen Grunbergs novelle (als e-book) gelezen in een gecontroleerde proefopstelling. In de derde fase is het de bedoeling metingen te verrichten bij duizenden lezers, waarschijnlijk door middel van een in een e-book geïntegreerd meetinstrument.

Partners:

  • NIN-KNAW en VUmc (Wetenschappelijke expertise, onderzoeksvragen)
  • TNO (Wetenschappelijke expertise, wetenschappelijk management)
  • TMSi International BV (draagbare high-density EEG/ECG/GSR opnameapparatuur)
  • Noldus Information Technology BV (ontwikkeling innovatieve oplossingen voor onderzoek naar gedrag)
  • EagleScience BV (softwareontwikkeling, informatie-automatisering en -integratie)
  • i3B Foundation (ICT voor Hersenen, Lichaam en Gedrag)
  • Nijgh & van Ditmar
  • Verstegen en Stigter culturele projecten