facebook vimeo

Archief

Eurekafoon! 2 – OKW scholierenprijsvraag 2010-2011

2010/2011 Paradiso

Voor de tweede editie van de OKW-scholierenprijsvraag Eurekafoon! kregen scholieren vanaf 15 jaar de opdracht om een muziekinstrument te bedenken met de natuur als inspiratiebron. Uit dertig inzendingen nomineerde de jury drie instrumenten. Ramon van Hamond en Clareyne de Vries vonden in het geklop van een specht tegen een boomstam de inspiratie voor hun Tuptofoon, en wonnen de prijsvraag. Lieke Bekhoven (net als de winnaars leerling van Gymnasium Beekvliet) creëerde uit natuurlijke materialen de Trommelxylofoon. Tim Huiberts en Maarten Bouwman van SG Philips van Horne te Weert ontwierpen de Windysizer, waarin flexibele buizen door fietsaandrijving ronddraaien en het gesuis van de wind nabootsen. De uitvinders hebben hun genomineerde instrumenten zelf gebouwd aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Drie componisten schreven composities voor ensemble met deze nieuwe instrumenten: Trevor Grahl voor de windysizer, Gijsbrecht Royé voor de trommelxylofoon en Guus Janssen voor de tuptofoon. Die stukken bracht het Nieuw Ensemble op 18 september 2011 in première onder leiding van dirigent Micha Hamel. In het voorprogramma klonk onder meer een compositie van Wilbert Bulsink voor luchtpiano, het instrument dat de Eurekafoon!-prijsvraag in 2008 won.

Klik hier voor een videoregistratie van de prijsvraag.

Eurekafoon! 2 werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie, SNS REAAL Fonds, TU Delft, Nieuw Ensemble en Verstegen & Stigter culturele projecten.