facebook vimeo

Archief

Eerste boeken – Herfstlezingen 2005

september – december 2005 Paradiso, Amsterdam

De tweede reeks Herfstlezingen, in het najaar van 2005, was gewijd aan het thema Eerste Boeken. In de lezingenreeks kwamen teksten aan de orde die op een zeker moment schriftelijk zijn vastgelegd die vaak vele honderden jaren mondeling werden overgeleverd. Binnen de traditie van het verhalen-vertellen speelt muziek een belangrijke rol: bijna altijd werden verhalen en epische gedichten voorgedragen met begeleiding van een instrument. De lezingen over Eerste Boeken werden daarom ook gecombineerd met muzikale optredens.

Op het programma stonden:
De Boeken van de Gele Keizer (China) met Dr. B.J. Mansvelt Beck en een optreden van Tomoko Mukaiyama (muziek van Louis Andriessen).
De Popol Wuj van de Maya's met dr.ir. R. Van Akkeren, muzikaal omlijst door Abraham Elías. Het Gilgamesj-epos met drs. T. De Feyter en een optreden van acteur Joop Keesmaat, begeleid door de muzikanten Willem Brink en Wim Konink.
De Heike Monogatari (Japan) door dr. I.B. Smits met filmfragmenten uit Kwaidan (Masaki Kobayashi, 1965).
De Odyssee met prof.dr. I.J.F. de Jong en een optreden van Aeide Mousa.
The Secret History of the Monguls (Mongolië) met prof.dr. V.S.H.M. Veit en Mongoolse boventoonzang door Mark van Tongeren.

Idee en titel: Fred Dijs, In beeld, tekst en uitleg.
Uitwerking en organisatie: de K.L. Poll-stichting voor OKW.
Met steun van NWO, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en het SNS REAAL Fonds.