facebook vimeo

Archief

Dido en Aeneas door Joop Keesmaat

zondag 12 februari 2012, Paradiso

Zondag 12 februari 2012 vertelde acteur Joop Keesmaat het verhaal van Dido en Aeneas.
Het verhaal is afkomstig uit het epos De Aeneïs van de Romeinse dichter Vergilius, over het wedervaren van de Trojaanse prins Aeneas na afloop van de Trojaanse oorlog. Hij lijdt schipbreuk en strandt op de kust bij Carthago waar Dido als koningin heerst. Op verzoek van Dido vertelt Aeneas over de val van Troje. Zij hangt aan zijn lippen. Als de god Jupiter van de onstuimige liefde tussen beiden hoort, wijst hij Aeneas streng op zijn plicht om in opdracht van zijn moeder, de godin Venus, een nieuwe stad te stichten in het Westen. Aeneas laat Dido eenzaam achter. Zij pleegt zelfmoord met het zwaard dat Aeneas haar gegeven heeft. De vloek van de stervende koningin vergezelt de Trojanen op hun verdere reis en wordt uiteindelijk vervuld: Rome kent geen ergere vijand dan Carthago

Joop Keesmaat speelde onder meer bij Toneelgroep Theater, Toneelgroep Proloog, Zuidelijk Toneel Globe en Fact. Van 1990 tot 2006 was hij verbonden aan het Ro Theater. Voor zijn rol in Hersenschimmen kreeg hij in 2006 de Louis d'Or. Bij het Ro Theater hield hij zich ook bezig met de ontwikkeling van vertelkunst (o.a. Omeros van Derek Walcott, het IJslandse epos Edda en het Gilgamesj-epos).

Joop Keesmaat leidde zijn vertelling (in de vertaling van Marietje d'Hane-Scheltema) zelf in met een korte verhandeling over het epos, en gebruikte er muziekfragmenten bij uit de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell. De voorstelling werd mogelijk gemaakt door Kleyn Foundation en Stichting Melanie.