facebook vimeo

Archief

De Zeven Pyramides 1998 – Rijksprijzen voor excellent opdrachtgeverschap

1997/1998

De ministers De Boer van VROM, Van Aartsen van LNV en Jorritsma van V&W hebben op 22 april 1998 tijdens een bijeenkomst in de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag de eerste Zeven Pyramides - Rijksprijzen voor Excellent Opdrachtgeverschap - uitgereikt. Op elk van de onderscheiden beleidsterreinen: ruimtelijke ordening, infrastructuur, landschapsarchitectuur, wonen, utiliteitsbouw en monumentenzorg werd een Pyramide uitgereikt. Daarnaast was er een Vrije Pyramide. Met De Zeven Pyramides wil de Nederlandse regering opdrachtgevers naar voren brengen die een toonaangevende rol spelen bij de inrichting van ons land en die daarbij blijk hebben gegeven van voorbeeldig opdrachtgeverschap.

De Pyramide Ruimtelijke Ordening ging naar de gemeente Grave voor het project Binnenstad-Infirmerie en Havenstraat naar ontwerp van Ralph Erskine. De Pyramide Infrastructuur ging naar de gemeente Rotterdam voor het project Erasmusbrug van Architect Ben van Berkel en het ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam. De Pyramide Landschapsarchitectuur ging naar het Gooise Natuurreservaat in Hilversum met het project Zanderij Crailo (ontwerp: Bureau Vista). De Pyramide Wonen ging naar de Amsterdamse Woningbouwvereniging Het Oosten voor een reeks projecten: de Vespucciblokken van Meyer & Van Schooten, de noordwand van het Mercatorplein van Wytze Patijn, woongebouw Wladiwostok van Jo Crepain en het Wozococomplex Oklahoma van MVRDV. De Pyramide Utiliteitsbouw ging naar ING Vastgoed Ontwikkeling voor de projecten Bibliotheek TU Delft van Mecanoo en de Waagstraat in Groningen van Adolfo Natalini. De Pyramide Monumentenzorg ging naar de gemeente Hilversum voor het restauratieprogramma van Dudokprojecten. De Vrije Pyramide tenslotte ging naar Tjeerd Dijkstra 'vanwege zijn uitzonderlijke verbondenheid met het opdrachtgeverschap'.

Ter gelegenheid van de uitreiking verscheen het boek Pyramides 1998 in een oplage van 1500 exemplaren bij Verstegen & Stigter.