facebook vimeo

Archief

CP@TUD 2014 Paulien Cornelisse – De wonderkamer

maart – juni 2014 TU Delft

Het cultureel professorschap aan de TU Delft werd in 2014 vervuld door schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse met als thema: De Wonderkamer. Terwijl wetenschap zich vroeger vooral richtte op het verzamelen van curiositeiten, heeft zij zich de laatste honderd jaar steeds meer gespecialiseerd. Nuttig, zeker. Maar kunnen wij ons daar nog iets bij voorstellen, ook als we er niet heel direct bij betrokken zijn?

In een besloten masterclass bestaande uit zeven bijeenkomsten, gingen studenten samen met Paulien terug in de tijd en bouwden zij met elkaar een gezamenlijk rariteitenkabinet: een ouderwetse Wonderkamer. Voor de invulling van de Wonderkamer gingen zij op zoek naar dieren die nog niet bestaan, naar dieren die er hadden moeten zijn, niet-tastbare dieren, sprekende dieren én naar de dieren die zij zelf eigenlijk zijn. Elk dier in de wonderkamer werd voorzien van een verhaal. Studenten konden zich kwalificeren voor deelname aan de masterclass door antwoord te geven op de vraag: welk dier zou je zijn, als je een dier was?

CP@TUD 2014 bestond naast de besloten masterclass uit drie openbare bijeenkomsten. De Cultural Promotion vond plaats op 7 maart 2014, waar Paulien Cornelisse haar thema uiteenzette en aansluitend in gesprek ging met presentator/journalist Gijs Groenteman. Op 9 mei 2014 werd op verzoek van de Cultural Professor de film Microcosmos (Claude Nuridsany & Marie Pérennou, 1996) vertoond, gevolgd door een gesprek tussen Paulien Cornelisse en schrijver/bioloog Tijs Goldschmidt (gastschrijver TU Delft 2006). De aflsuitende Uittreerede vond plaats op 5 juni 2014, waarbij het werk van de masterclass werd gepresenteerd.