facebook vimeo

Archief

CP@TUD 2017 Abdelkader Benali - Openingslezing

vrijdag 06 oktober 2017, Aula TU Delft

Het cultureel professorschap aan de TU Delft werd in 2017 bekleed door schrijver en programmamaker Abdelkader Benali en had als thema: Het Verhalenplein. 

Pleinen worden op allerlei manieren gebruikt door mensen met uiteenlopende bezigheden en op verschillende tijden. Al die mensen hebben verhalen. En elk plein heeft zijn eigen (bouw-)historische verhaal.

In een masterclass bestaande uit zeven bijeenkomsten en een excursie exclusief voor studenten van de TU Delft onderzocht Abdelkader Benali samen met 25 deelnemers de functies van pleinen en de mensen en verhalen die daar rondgaan.
Benali liet zijn studenten in verhalen denken over leefbaarheid en de openbare ruimte. Wat maakt een plein tot een ‘goed’ plein? En waarom werken sommige pleinen helemaal niet? Na een inventarisatie en analyse van ‘goede’ en ‘slechte’ pleinen werden aanbevelingen gedaan voor ‘het ideale plein’, en werkte Benali samen met de studenten aan een creatief voorstel in tekst, beeld en multimedia voor het plein van de toekomst.

De excursie met de studenten vond plaats in het weekend van 7 en 8 oktober en voerde naar de pleinen van Brussel en Maastricht. Zaterdag 7 oktober werd gedineerd en overnacht in Brussel, om zondag het Vrijthof en het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht te bezoeken. 

De kwalificatieopdracht voor studenten die wilden deelnemen aan de masterclass luidde: laat Abdelkader Benali weten wat volgens jou het mooiste plein van de wereld is, en waarom. Meer informatie: www.tudelft.nl/cp2017 of kijk hier voor de oproep van Abdelkader Benali.

Naast de masterclass voor studenten, gaf Abdelkader Benali drie openbare presentaties die toegankelijk waren voor algemeen publiek.

OPENBARE BIJEENKOMSTEN:
Cultural Promotion (Openingslezing)
vrijdag 6 oktober 2017
Aula TU Delft, Auditorium
aanvang 20.00 uur

Aansluitend aan de lezing ging de kersverse CP@TUD in gesprek met architect Wytze Patijn, stadsbouwmeester van Delft, oud-decaan van de faculteit Bouwkunde en voormalig Rijksbouwmeester.

Filmavond met Abdelkader Benali
dinsdag 28 november 2017
Theater de Veste, Delft
aanvang 20.00 uur

Uittreerede + presentatie resultaten masterclass studenten
woensdag 13 december 2017
Aula TU Delft, Auditorium
aanvang 20.00 uur

Toegangskaarten voor de openbare bijeenkomsten kosten € 5,- voor vrienden van V&S en medewerkers en studenten van de TU Delft, overige bezoekers betalen
€ 7,50. Let op: zonder kaart geen toegang; uw toegangskaart is tevens consumptiebon voor een gratis 1e drankje.

Abdelkader Benali is de zevende Cultural Professor aan de TU Delft – zijn voorgangers waren Thom Hoffman (2015), Paulien Cornelisse (2014), Spinvis (2013), Floris Visser (2012), Youp van ’t Hek (2012) en Vincent Mentzel (2011). CP@TUD werd voorafgegaan door het gastschrijverschap van Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007), A.F.Th. van der Heijden (2008), Doeschka Meijsing (2009) en Herman Koch (2010).